VEĽKÁ LOMNICA: Na Dni obce a oslavy výročia prišiel aj prezident Ivan Gašparovič

26.08.2012 Poprad

Veľká Lomnica 25. augusta (TASR) - Ocenenia rodákom a osobnostiam, ktoré zviditeľnili Veľkú Lomnicu a prispeli k jej rozvoju, dnes odovzdali pri príležitosti osláv 755. výročia prvej písomnej zmienky tejto podtatranskej obce. Na slávnostnom zasadnutí obecného zastupiteľstva a kultúrnom programe sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gašparovič, od roku 2007 čestný občan Veľkej Lomnice.

"Boli ocenení niekoľkí kňazi, ktorí pôsobili vo Veľkej Lomnici, ľudia, ktorí sa podpísali pod zdokumentovanie dejín našej obce, tí, ktorí organizujú kultúrne, spoločenské či športové podujatia, a podobne," uviedol pre TASR starosta Peter Duda.

Dnešný bohatý program Dní obce zahŕňal dopoludňajšie športové aktivity - cyklistické preteky, súťaže v pílení dreva a hode polenom, golfovú akadémiu. Popoludní na miestnom ihrisku vystúpili speváci, folklórne súbory či kapela Ščamba.

Historik Ivan Chalupecký uviedol do života sériu piatich publikácií Osobnosti Veľkej Lomnice. Predstavujú významných rodákov a obyvateľov obce, ktorými boli osvietenec a národohospodár Gregor František Berzeviczy, právnik a politik Teodor Spóner, právnik, politik a šachista Andrej Spóner, maliar Matej Vitéz a architekt Ján Broos.

Časť kultúrneho programu si pozrel aj prezident Ivan Gašparovič, ktorému udelili čestné občianstvo obce pri 750. výročí prvej písomnej zmienky. "Prihovoril sa občanom Veľkej Lomnice, poďakoval sa za pozvanie a povedal, že veľmi rád prišiel," uviedol starosta.

Program v obci v Kežmarskom okrese vyvrcholí v nedeľu (26.8.) slávnostnou svätou omšou. Dôjde aj k odhaleniu a posväteniu pamätnej tabule farárovi Jozefovi Kertisovi, ktorého v roku 1950 zatkli a nespravodlivo odsúdili na 15 rokov.
 

Vyberte región